Onderaan de voetbalpiramide is het behelpen

Geplaatst 13 nov. 2009 16:17 door Marthijn Langenkamp   [ 24 jun. 2010 06:00 bijgewerkt ]

VILSTEREN - Het is één van die veelgehoorde clichés. 'Je moet roeien met de riemen die je hebt.' In de kelder van het amateurvoetbal gaat deze tegeltjeswijsheid meer dan op. Twaalf en een halve speler in de wedstrijdselectie is eerder regel dan uitzondering.

Alle goede bedoelingen van Balkbrug ten spijt, gaan de bezoekers tegen Vilsteren weer ten onder: 3-1.

Bij de oudste club van de gemeente Hardenberg is men allang blij dát er een eerste elftal is. Problemen worden dan ook wel opgelost. Als doelman Joey Overes na een avondje stappen geblesseerd raakt aan zijn schouder, moet leider Arnold Groen tussen de palen gaan staan. "Ik heb een paar weken geleden een ongelukje gehad met de fiets", zegt hij, zijn rechterhand met een denkbeeldig bierglas naar zijn mond brengend. "Dan raak je de stoeprand... De volgende dag kon ik mijn arm niet eens bewegen." Inmiddels is Overes weer enigszins hersteld, want als invaller komt hij twintig minuten voor tijd als extra aanvaller in het veld. "Ik ben van alle markten thuis", glimlacht de jongeling, die in de jeugd en bij het tweede elftal ook vaak als veldspeler tussen de lijnen stond. Een doelpunt zit er voor Overes niet in, al is hij een paar keer dichtbij.

Vilsteren-leider Ivo Hulsman kan goed meepraten over 'roeien met beschikbare riemen'. Trainer Martin Bosch is voor een keer afwezig, waardoor Hulsman leider en coach in één is. Alsof dat nog niet genoeg is, neemt hij de verzorging (normaal ook een taak van Bosch, MP) voor zijn rekening. Hulsman rent wat af, vooral als hij in de tweede helft wissel Oscar Tuin wil brengen. "Heb je een pasje?", vraagt arbiter Huistede. Nee, die ligt nog in de kleedkamer. "Dat was een jongen van het tweede elftal. Die waren er pas om 14.00 uur", legt Hulsman naderhand uit. In Vilsteren voetballen weliswaar vier elftallen, ieder met dertien man, maar bij blessures is het personeel schrapen. "Je hebt niks om op terug te vallen", erkent de coach voor een dag. "A-jeugd hebben we ook niet."

Het duel tussen beide Vechtdalploegen kent amper hoogtepunten. Balkbrug begint met opgestroopte mouwen, maar Wouter Mars kopt Vilsteren al snel op voorsprong. "Ideaal, dan krijg je het toch wat makkelijker", zegt hij. Op slag van rust wordt goalie Groen in zijn gebied aangevallen, maar mag Chiel Mars in derde instantie de trekker overhalen. "Dat nekt je wel, met 1-0 of 2-0 rusten", vindt Balkbrug-coach Bram Beverwijk. "Ik vond ons absoluut niet minder, we hebben geknokt voor elke meter." Een touché van Fedor Hendriks maakt aan illusies een eind, ook al scoort Wouter Scholte fraai tegen. Beverwijk: "We laten ons niet uit het veld slaan". De jonge ploeg blijft altijd doorgaan. "En daarom komt het goed."