Nieuwsberichten‎ > ‎

Nieuw bericht uit Kabul

Geplaatst 8 mei 2011 22:56 door V.V. Vilsteren
Hallo heren van het formidabele 3e elftal van VV Vilsteren,
Hier ben ik weer, vanuit Kabul nog steeds. We zitten alweer op de helft van de uitzending dus weer tijd voor een update vanuit de grote zandbak, Afghanistan genaamd.
Ik hoorde dat de eerste mail goed is overgekomen en dat het een duidelijk verhaal was, das mooi want daar hou ik van. We rijden nog lekker door Kabul heen met de auto's al moet ik zeggen dat er ook genoeg momenten zijn dat we niet mogen/kunnen rijden.

Afghaanse acties
De Afghanen zijn uit hun berggrotten gekropen en houden ons nu bezig door in de stad allerlei acties uit te voeren. Laatst hebben ze een tweetal kampen aangevallen, ze verzamelen dan een paar Afghanen die bereid zijn om een vestje met bommen om hun lijf te plakken, vervolgens rijden ze in een afgetrapte Toyota naar de poorten van een kamp, beginnen te vuren en dan rennen ze het kamp op (althans dat proberen ze) waarbij ze uiteraard niet moeten vergeten om aan het touwtje te trekken zodat ze boem zeggen. Gevolg is meestal dat er een paar gewonden zijn aan "onze kant" (Amerikanen) en dat al die lui die boem zeiden het niet na kunnen vertellen. Wat ook steeds vaker gebeurt, is dat ze een militair uniform van het Afghaanse leger weten te bemachtigen, vervolgens een kamp binnen komen met nagemaakte ID's en dan vrolijk om zich heen beginnen te knallen. Gevolgen: hier op het kamp waar ik zit, 9 doden. Eigenlijk super triest want je probeert die Afghanen te helpen en dat weten ze niet allemaal te waarderen. Toen dat gebeurde heeft deze jongen de gehele dag opgesloten gezeten in een gebouw omdat ze dachten dat er nog twee van die idioten over het kamp liepen die, net als de eersten om zich heen wou schieten alvorens hij zelf het loodje legt. Maar na 6 uur zoeken kwamen ze erachter (en met ze bedoel ik de Belgen, die beveiligen hier het kamp) dat het maar één Afghaan was die een klap van de molen had gehad.

Politie in Kabul
Een ander puntje wat mij is opgevallen is de politie in Kabul. Die zijn niet van het "softe" zeg maar. Als je hier niet naar de politie wil luisteren (of geen geld hebt) dan krijg je gewoon een paar klappen van ze (en niet zo zachtjes ook). Laatst zagen we dus hoe een tweetal agenten een kerel helemaal in elkaar sloegen omdat hij niet luisterde.. Qua maffe dingen in het verkeer heb ik al weer zat gezien, een pick-up truck met daarin allemaal ingewanden van geiten, kinderen van nog geen 6 jaar die aan de achterkant van een auto hangen om zo sneller op plaats van bestemming te zijn, en een bus die geen spiegels heeft, bijna niet remt en waar er eigenlijk plaats is voor 15 man maar hier in Kabul passen er gewoon 35 Afghanen in. (foto's volgen als ik in Nederland ben).

Osama Bin Laden
Het feit dat ome Osama naar de eeuwige jachtvelden is gestuurd is bij sommige Afghanen ook niet helemaal overgekomen. Wij rijden nu voornamelijk laat op de avond en 's nachts. Het is dan rustig op de weg en dat geeft ons, mocht er wat gebeuren, ruimte om weg te komen. Dat zorgt er dan wel voor dat de dagen gebroken zijn en je in de middag soms even een uurtje gaat maffen op bed. (ben ik uiteraard erg goed in).
Werkzaamheden
We zijn hier aangekomen met 9 man maar zitten hier nu nog met zijn zevenen. Eén is naar een andere locatie omdat ze hem daar beter konden gebruiken, en één collega is terug naar Nederland (ging thuis niet helemaal lekker). Resultaat: ik draai nu twee functies (kreeg ik ook maar 2x het salaris… maar daar trappen ze helaas niet in…..) Ik ben nu ook verantwoordelijk voor het boeken van vluchten voor de mensen die in Afghanistan ergens heen moeten vliegen, en zorg ik ervoor dat van de Nederlanders die klaar zijn met hun uitzending dat ze een vlucht terug krijgen naar Nederland. Ik moet zeggen dat dat wel mooi werk is. Ineens zijn de mensen die bijna naar huis gaan heel aardig tegen mij :). Het mindere aan de nieuwe functie is dat ik ook 1x per week 15 Afghanen een vliegtuig in moet krijgen. Ik vroeg aan mijn commandant of het wel verstandig was dat IK dat ging doen aangezien ook hij inmiddels weet hoe ik tegenover onze Afghaanse medemens aankijk. Maar als antwoord kreeg ik:  “bevel is bevel” (ja, dat heb je wel eens in het leger) iets met uitvoeren…. MARS. De hygiëne van de gemiddelde Afghaan is iets aan de mindere kant, keertje goed douchen zou voor die lui geen kwaad kunnen!!. Gevolg is wel dat ik een uur lang met 15 van die stinkende Afghanen in een ruimte zit opgescheept waar het gemiddeld 35 graden is alvorens ik ze op een vliegtuig ka zetten. Zelf ben ik dan ook heel blij als ze zijn vertrokken en ze de vliegtuigbemanning een leuke 3 uur geven :).
 
Terugkomst
Zo dat is in grote lijnen wel een beetje zoals het nu loopt hierzo. Wat nog wel vermeldenswaardig is, is dat mijn handen eindelijk gestopt zijn met trillen, ofwel ik begin eraan gewend te raken dat ik geen bier kan drinken, het probleem is dat ik nu wazig begin te zien, ik weet niet of dat het alcohol tekort is …... Maar zodra ik daar achter ben zal ik weer een berichtje jullie kant op doen. Zoals het er nu uitziet ben ik ergens de eerste week van juli weer in het Hollandse en daarna in een rechte streep door naar Welsum, alwaar ik een goudgele rakker ga nuttigen, en mooi het Afghaanse stof van me ga afspoelen.
Jongens doe kalm aan, en ik spreek jullie
Groetjes vanuit Kabul,
Kokkie