Nieuwsberichten‎ > ‎

Sfeerimpressie van een objectieve supporter....

Geplaatst 12 mrt. 2019 12:19 door V.V. Vilsteren   [ 12 mrt. 2019 12:22 bijgewerkt ]
Ons Mikpunt

Dit is de naam, die ik zie op het clubhuis van voetbalvereniging Vilsteren. Naar ik hoor van een supporter, die ik ook ken als acoliet in de kerk in Vilsteren, door de leden zelf gebouwd. Het resultaat mag er zijn, want op zondagmiddag 10 maart jl., is het er erg gezellig. Het is er in ieder geval warmer dan buiten, waar onder barre omstandigheden de mooie derby Vilsteren-Hoonhorst wordt afgewerkt.
Niettemin zijn er toch nog heel wat trouwe supporters, echte ‘liefhebbers’, die op dit prachtige ‘affiche’ zijn afgekomen. Langs de lijn van het mooie kunstgrasveld, zie ik aan de ene kant supporters van Vilsteren, en aan de andere kant allemaal paraplu’s van Hoonhorst. Kennelijk is dat het ‘uitvak’. Allemaal keurig geregeld dus !

Tijdens de eerste helft is het vooral koud. Het is echt ‘handschoenen-weer’, maar jammer genoeg heb ik deze attributen thuis gelaten. Ik heb bewondering voor de scheidsrechter: volgens de laatste sportieve mode gekleed, fluit hij in een shirtje met korte mouwen … Een hartverwarmend moment echter is de 1-0 voor Vilsteren, die door Stijn wordt binnengeschoten. Volgens de Vilsterse toeschouwers “de jongste van het stel”.

In de rust is er in het leuke clubgebouw een warme bak koffie en een lekkere koek. Ik raak aan de praat met enkele aanwezigen. De gesprekken zijn zo gezellig, dat ik – en met mij nog enkele anderen – vlak na de pauze, de gelijkmaker van Hoonhorst missen: 1-1. Het lijkt erop dat de thee hen goed heeft gedaan, het vertaalt zich in ieder geval in een ‘bliksemstart’. 

Intussen worden de weersomstandigheden er niet beter op. Het houdt op met regenen, maar in plaats daarvan valt er natte sneeuw. Niettemin is de wedstrijd het aanzien best waard. Hoonhorst mist drie dotten van kansen. De supporters van Hoonhorst, waar ik in de tweede helft in de buurt sta (ik heb de zaken dus netjes verdeeld !), kunnen dit gemis aan scherpte bij hun spelers duidelijk niet waarderen. Ze maken van hun hart geen moordkuil !

Zoals zo vaak doet ook deze middag een oude wijsheid zich gelden: als je zelf de kansen niet benut, dan doet een ander dit wel. Dit gebeurt ook tijdens deze tweede speelhelft: tegen het einde van de wedstrijd schiet Vilsteren er nog twee goals in. Volgens de supporters van Hoonhorst is dit de “Wet van Murphy” (dit is de ‘wet van behoud van ellende’). Hoewel de scheidsrechter nog niet voor het einde van de partij gefloten heeft, zie ik heel wat blauw witte paraplu’s richting uitgang lopen. Voor Hoonhorst is het de eerste nederlaag van het seizoen, en dat is even wennen …

Voor Vilsteren zijn deze beide punten ‘mooi meegenomen’. Na afloop is dit in de kantine ook te merken, want de stemming zit er goed in. Uit de schoorsteen komt witte rook. En de spelers van het eerste laten zich het welverdiende pilsje goed smaken. Ik heb de indruk, dat ze de carnaval iets beter zijn doorgekomen, dan de mannen uit Hoonhorst … Met hun overwinning heb ik ze van harte gefeliciteerd, en heel veel succes gewenst.

Niettemin hoop ik, dat het kampioenschap in deze vijfde klasse, waarin beide teams uitkomen, binnen ons gebied blijft, en niet naar het hoge noorden gaat. Daarom: Vilsteren: ga zo door; Hoonhorst: kop op en houd het vizier op scherp. Dat jullie het ‘mikpunt’ mogen blijven vinden.

Met sportieve groet,
Pastoor André Monninkhof